Ekološka sekcija naše škole

Od školske godine 2021/2022. naša škola učestvuje u međunarodom projektu WWF Akademije za prirodu. Mi smo četvrta generacija polaznika WWF Akademije za prirodu, a tim „Čuvari prirode“, koju čine učenici Balenović Ema, Gackić Ayman, Hodžić Emir, Klinčević Haris, Krilo Kerim i Mujčinović Džemal doživljavaju ovu sekciju kao veliki izazov gdje će usavršiti svoje istraživačke aktivnosti.

Naši motivi su netaknuta priroda Vrela Bosne, nadomak glavnog grada Bosne i Hercegovine i ekološki razlozi kao što su pitka voda, zaštita flore i faune kojom je bogato zaštićeno područje Vrelo Bosne.
Učesnici Akademije postaju ambasadori zaštićenih područja i dobijaju važnu ulogu u radu sa upravljačem zaštićenog područja, sa kojim zajedno rade na promociji svih prirodnih i kulturnih vrijednosti.
Voditelji projekta su učiteljice Azra Dedajić i Edita Krupalija.

Nakon uspješnog predstavljanja našeg projektnog tima na Online platformi „Čuvari prirode“ su dobili prvi zadatak za naše zaštićeno područje Vrelo Bosne, a vezano je za biodiverzitet tog područja. Aktivnosti na prikupljanju informacija su sprovedene individualno kući i u timskom radu u prirodnom okruženju. Finalni izvještaj je propraćen i fotografijama učenika biljnih i životinjskih vrsta zaštićenog područja.

Više fotografija možete pogledati na našoj fejsbuk stranici:
https://www.facebook.com/JU-OŠ-Džemaludin-Čaušević

.

.

.