Za prvačiće

IMG_1842
  • U školsku 2015/2016. godinu sretno je zakoračilo 53 učenika I razreda.
    Povodom početka nove školske godine, Općina Novi Grad Sarajevo organizirala je dječiju manifestaciju “Prvačići, sretno”! Manifestacija je održana u sportskoj dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu. Pored bogatog kulturno-zabavnog programa upriličena je i podjela poklon paketića sa školskim priborom za 1.206 polaznika prvog razreda novogradskih osnovnih škola.
    Dva dana prije, u našoj školi održana je priredba za prvačiće OŠ “Džemaludin Čaušević”. Prvačići su uživali u programu koji je Pipi zajedno sa učenicima naše škole pripremila za njih, a poslije priredbe su im podijeljeni i paketići koje su dobili od organizacije Edinburgh Direct Aid, Škotska.

 

Dragi roditelji,

Polazak u školu je za dijete velika promjena, koja može da bude i te kako stresna.
Ne zaboravite da  upravo u prvom razredu vaše dijete prvi put:
• ima učiteljicu ili učitelja, tj. prvi veliki autoritet nakon vas,
• počinje da uspostavlja radne navike i da usvaja obaveze.
Istovremeno, od dijeteta se očekuje da bude mirno na času, da pažljivo sluša učiteljicu, da ne zaboravlja da ispunjava svoje obaveze (od pisanja domaćih zadataka pa do prenošenja poruka roditeljima), da “fokusira” pažnju…
Takođe, dijete u prvom razredu uspostavlja najrazličitije odnose sa vršnjacima. Ima potrebu da zauzme odgovarajuće mjesto u svom odjeljenju, ima najboljeg druga ili drugaricu, prvu školsku simpatiju…
Mislite li da je to lako za dijete koje je naviklo da bude “centar svijeta” u svojoj najbližoj okolini, koje se do polaska u školu samo igralo.
Zato, kada počne ova velika promjena u mališanovom životu, pomozite mu odgovarajućom pripremom i psihološkom podrškom. Najbolje je da mu predočite i lijepe, ali i manje lijepe strane škole…odnosno da budete realni. Postavite se kao podrška,  pokažite maksimum interesovanja. Potrudite se da dijete ne stekne negativnu sliku o školi, da ne osjeti otpor već od prvog razreda.