Obilazak historijskih znamenitosti Sarajeva

Učenici devetih razreda su, zajedno sa nastavnicama Ernom Nuhanović, Eminom Hastor i Ninom Mrvoljak, obišli historijske znamenitosti Sarajeva, a i Bosne i Hercegovine.

Šetnju su započeli od statue Tvrka I Kotromanića pričajući o značaju najvećeg vladara srednjovjekovne Bosne, a zatim su se u zadržali kod skulpture Srebreničanina Rame u Velikom parku Parkuši… Obišli su spomenik Vječna vatra, čuveni Bezistan te se osvježili pod šadrvanom u dvorištu Gazi Husrev- begove džamije, najznačajnijeg arhitektonskog spomenika osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Nakon fotografisanja ispred Sebilja na Baščaršiji, otišli su na čuvene ćevape kod Ferhatovića – „Petica“ ujedno uživajući u prelijepom starobosanskom enterijeru ćevabdžinice.

Najveći utisak na učenike je ostavio obilazak Vijećnice. Simbol Sarajeva, a i cijele Bosne i Hercegovine impresionira svojim jedinstvenom arhitektonskim dizajnom i ljepotom. Učenici nisu htjeli izaći iz Vijećnice koliko ih je očarala ljepota sve i jednog detalja izgradnje i ručnih radova. Posjetu su završili obilaskom Art kuće sevdaha, gdje je dio njih ostalo da uživa u kafi i soku, a dio je još malo prošetao po Baščaršiji.

Učenici su rekli da im je to bio najljepši izlet do sada 🙂

FOTOGRAFIJE SA OBILASKA SARAJEVA

.

.