Morbili (krzamak ili ospice)

UPOZNAJTE RIZIKE, PROVJERITE VAŠ STATUS, ZAŠTITITE SE: 
Ospice su veoma zarazno oboljenje. To je ozbiljno oboljenje uzrokovano virusom. Širi se putem zraka kada zaražena osoba kašlje i kiše. 1 od 5 osoba zaraženih ospicama razvije komplikacije. Npr. ljudi mogu razviti komplikacije kao što su infekcija uha, upala pluća, i oticanje mozga. U 2012 godini, u svijetu je od ospica umrlo je više od 120 000 ljudi, većinom djece.
Bez vakcinacije, izloženi ste riziku. Ako niste bolovali ospice, ili niste vakcinisani, izloženi ste riziku. Provjerite sa svojim ljekarom da li vam je potrebna vakcina protiv ospica. Najbolja zaštita protiv ospica je imunizacija. Vakcina protiv ospica se daje kao kombinirana vakcina zajedno sa rubeolom i zaušnjacima.
Vakcina protiv ospica je sigurna i efektivna. Imunizacijom sa dvije doze vakcine protiv ospica dobijate doživotnu zaštitu. Vaš nadležni ljekar vam može dati vakcinu. Dobijanjem vakcine, budite sigurni da ste Vi i Vaša porodica zaštićeni od izbijanja epidemije kod kuće ili kad ste na putu.

Mjere za spriječavanje širenja virusa morbila (krzamak ili ospice) u populaciji:
1. Provjerite vaš i/ ili vakcinalni status vaše djece, tj. da li imate dokaz da ste primili 2 doze MRP/MMR vakcine (ili 2 doze monovalentne morbili vakcine).
2. 2 doze MRP/MMR vakcine štite skoro 100% od obolijevanja.
3. Perite ruke često.
4. Ukoliko vam sapun i voda nisu dostupni, očistite vaše ruke gelom za dezinfekciju (koji sadrži najmanje 60% alkohola).
5. Ne dotičite vaše oči, nos niti usta. Ukoliko morate dotaći lice, pobrinite se da su vam ruke čiste.
6. Pokrivajte maramicom usta i nos, ili rukavom podlaktice kada kašljete ili kišete.
7. Nakon kašljanja i kihanja obavezno ponovo oprati ruke, i maramicu baciti u kantu za smeće.
8. Pokušajte da izbjegnete bliski kontakt, kao što je ljubljenje, grljenje, ili dijeljenje pribora za jelo ili piće, sa osobama koje su bolesne.

Spriječavanje širenja ospica na druge osobe:
Ospice su jako zarazna bolest koja se prenosi putem zraka kada oboljela osoba kašlje ili kiše. Bolest je toliko zarazna da ukoliko je osoba obolila može je prenjeti na 9 od 10 osoba sa kojima je bila u kontaktu.
Ukoliko već imate ospice, važno je da smanjite rizik od širenja zaraze na druge osobe. Trebali biste:
1. Posjetiti ljekara, te nakon toga ostati kod kuće i odmarati (ne ići nigdje zbog svakodnevnih aktivnosti i potreba). Ostanite u kontaktu sa vašim ljekarom, zbog mogućnosti pojave komplikacija.
2. Uzimati dosta tečnosti, voćnih sokova i biljnih čajeva da nadoknadite tečnost izgubljenu uslijed povišene temperature i znojenja.
3. Ukoliko Vama ili Vašem dijetetu smeta svjetlost, što je čest slučaj kod ospica, zatamnite prostorije u kojima boravite ili nosite sunčane naočale. Takođe izbjegavajte čitanje ili gledanje televizije ukoliko vam smeta svjetlost lampe ili televizora.
4. Ne ići na posao ili školu tj. nastavu, najmanje četiri dana poslije izbijanja ospe.
5. Izbjegavati  kontakt sa osobama  koje su osjetljivije na infekcije, poput djece i trudnica, dok ste bolesni.
6. Nakon prebolovane bolesti javite se vašem ljekaru, radi nastavka redovne vakcinacije.

Ako ste u prilici da tražite informacije i savjete možete se obratiti najbližoj epidemiološkoj službi J.U. Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ili putem telefona: +387 33 622 028, 667 691