VIII-1 u posjeti SOS dječijem selu

U subotu, 15.6.2019. godine, grupa učenika VIII-1 i VIIII-2 razreda, zajedno sa nastavnicom Ninom Mrvoljak, posjetili su drugaricu i drugara iz razreda u SOS Dječijem selu na Mojmilu. Ovo je njihov treći odlazak u SOS Dječije selo s ciljem da učenici vide i upoznaju okruženje i način na koji žive djeca u ovakvom naselju. Pozitivna i topla atmosfera, nova prijateljstva i nezaboravno druženje podstakli su ideju da VIII-1 razred svake školske godine posjeti svoju drugaricu i novostečene prijatelje. Stoga su i ove godine organizirali odlazak i druženje zajedno sa VIII-2 razredom.
„Kada ste svjedok s kakvom lakoćom djeca prigrle jedni druge u svim svojim različitostima, bez postavljanja suvišnih pitanja, nudeći samo svoje čisto srce i iskreno prijateljstvo, onda vam srce bude ispunjeno radošću i znate da ste još jednom uradili dobru stvar.“ – riječi su nastavnice Nine.

Život u SOS porodicama potpuno je isti kao i život bilo koje biološke porodice. U svakoj kući živi SOS roditelj sa djecom, različite dobi i spola, pri čemu biološka braća i sestre uvijek ostaju zajedno. Uz podršku Stručnog tima za razvoj djece, uspjevaju savladati sve prepreke na putu svog razvoja. Za većinu djece, SOS Dječije selo je jedina porodica i dom za koji znaju, a SOS roditelj centralna figura sigurnosti. Veze koje se grade unutar SOS porodica su čvrste i traju cijeli život.

Fotografije sa svečanosti možete pogledati na našoj fejsbuk stranici:
https://www.facebook.com/JU-OŠ-Džemaludin-Čaušević/